Culoarea pielii este definită în mod normal de fototipul unei persoane iar prin expunerea la soare, zonele expuse frecvent sunt mai închise decât zonele protejate. Pigmentul natural care determină culoarea pielii este melanina, secretată de organism pentru a proteja pielea împotriva radiațiilor UV, ceea ce dă culoarea bronzului.

Hiperpigmentarea apare atunci când este produsă prea multă melanină în anume porțiuni ale pielii. Are ca rezultat pete întunecate de piele care sunt de culoare maro deschis până la negru și pot varia în funcție de dimensiune și formă.

Cele mai întalnite forme de hiperpigmentare sunt:
✔️ Pistruii sunt pete mici cafenii localizate pe obraji, față, frecvent întâlnite la copii
✔️ Melasma sau cloasma poartă numele popular de ”mască de gravidă” pentru că apare la 90% dintre femeile însărcinate. Este o afecțiune care apare din cauze hormonale, cum este sarcina sau tratamentul cu pastile anticoncepționale, și se manifestă prin pete mari întunecate și neregulate pe față , mai ales pomeți și frunte.
✔️ Pigmentarea pielii post-inflamatorie apare atunci când se vindecă o traumă sau rană a pielii și lasă în urmă o pată. Apare mai ales după acnee, dar poate fi cauzată și de proceduri estetice cum ar fi dermabraziunea, tratamentele cu laser și peelingul chimic.
✔️Lentigine solare (pete de soare) sau lentigine senile (pete de vârstă), acestea sunt cauzate de razele ultraviolete ca urmare a expunerii excesive la soare, vreme de mai mulți ani. În general, se dezvoltă pe zonele care sunt cel mai adesea afectate de razele ultraviolete, respectiv mâinile și fața.

Care sunt cauzele apariției petelor pigmentare?
• Expunerea exagerată la radiațiile solare, fără folosirea produselor cu SPF.
• Modificările hormonale: petele apar adesea la femei care folosesc contraceptive hormonale, în timpul sarcinii sau la menopauză.
• Vârsta: odată cu vârsta, numărul de melanocite scade, dar volumul lor crește, iar activitatea lor se intensifică.
• Inflamații și răniri cutanate care au ca efect eliberarea de melanină.
• Anumite medicamente (de ex. antibioticele) și plante.

Tratamentul petelor hiperpigmentare

Primul lucru pe care e nevoie să îl faci este să iei legătura cu medicul specialist pentru a afla cauza hiperpigmentării. Opțiunile de tratament sunt multe, iar pacientii pot opta atât pentru proceduri cosmetice, cât și pentru anumite creme depigmentante.

De asemenea, tratamentele pentru hiperpigmentare includ:

Terapia cu laser CO2

Dermalinfusion-pevenție și controlul hiperpigmentării

• Creme depigmentante precum Radiance Dermaceutic

• Peeling chimic- Biorepeel

Indiferent de ce tratament alegi, consultă-te înainte cu dermatologul tău sau cu unul dintre terapeuții noștrii din clinică, pentru a decide ce tip de procedură este benefică pentru tine

Dr. Valentina Muth